TakeAway.jpg

Første skridt mod bandlysning af take away-plastik

EU-kommissionen vil forbyde 10 forskellige slags plastik-produkter.

Europa-Kommissionen har netop offentliggjort et lovforslag, der blandt andet forbyder det meste af take away-branchens foretrukne plastikbestik og -emballage i hele EU.

Ifølge lovforslaget tegner 10 konkrete plastik-produkter sig for 70 procent af det affald, der bliver fundet på strande og i have. Det gælder blandt andet plastik-vatpinde, engangsbestik, plastiktallerkner samt rørepinde af plast.

Lovforslaget skal i første omgang behandles af Europa-Parlamentet samt Rådet for den Europæiske Union, før det kan blive ført ud i livet. Kommissionen, der i EU-samarbejdet står for at udarbejde lovforslag, opfordrer til, at forslaget bliver hastebehandlet, så borgerne kan se klare resultater inden maj næste år.

Danske virksomheder er allerede i gang med at udskifte produkter: Stick'n'Sushi har skiftet til sugerør af pap.

Lovforslag mod plastikaffald:

  • Forbud mod plastik i specifikke produkter: Vatpinde, bestik, tallerkener, sugerør, rørepinde, ballonpinde samt engangsdrikkevarebeholdere uden faste låg.
  • Målsætning om at bruge mindre af: Mad- eller drikkebeholdere af plastik.
  • Producenter skal delvist betale for oprydningen af: Madbeholdere, indpakning af slik og chips, drikkebeholdere, tobaksprodukter med filtre, vådservietter, balloner og plastikposer.