_HSP1641_hi.jpg

Trend: Restaurant vil fjerne alt spild og være mere bæredygtig

På Restaurant Nolla i Helinski findes der ikke affaldsspande, og derfor må de gentænke, hvordan de bruger deres madvarer og ressourcer.

Kokkene Carlos, Lukas og Albert, der alle tidligere arbejdede i kendte Michelin-restauranter, er gået sammen for at eliminere spild og styrke bæredygtigheden i restaurationsbranchen i Finland. Derfor har de skabt Restaurant Nolla – en restaurant uden affald, der er sat i verden for at vise restaurationsbranchen og hospitality-industrien, at kreativ og god mad kan være bæredygtig.

Kokkene har blandt andet givet sig selv et kreativt benspænd ved at fjerne affaldsspandene i køkkenet, så de tvinges til at gentænke, hvordan madvarerne kan udnyttes til fulde. Det er nemt at sortere i Finland og der en et yderst veludviklet retursystem, men Nolla takler problemet allerede inden. Restauranten en således maskine, der omdanner deres ”madaffald” til kompost, hvilket de giver til deres lokale leverandører og producenter, når de leverer råvarer til restauranten i Helsinki.

Langt de fleste leverancer er desuden uden indpakning, da Nolla jo er ”zero waste”. Så kaffebønner, alkohol, madvarer og alt det andet leveres i beholdere, som leverandøren får med tilbage. Det har udfordret Nolla selv, men også tvunget deres leverandører til at tænke nye måder at gøre tingene på.

Nollas mål er at inspirere restaurationsbranchen og lokalsamfundet til at involvere sig i den bæredygtige udvikling og sammen udtænke nye holdbare idéer, der kan fjerne spild og samtidigt styrke miljøet. Kokkene arbejder også direkte med leverandørerne for at gentænke, hvordan emballagen kan udformes, så der ikke skabes yderligere spild.

Muligheder/perspektivering:

- Hvordan kan du give dig et kreativt benspænd, som gør, at virksomheden tænker nyt og mere ansvarligt?

- Hvilke ting kommer i indpakning som alligevel fjernes, eller som ikke giver værdi? Hvordan kan I komme den indpakning til livs?

Læs mere:

https://www.restaurantnolla.com/eng