green-key-stella-maris

Stella Maris bliver endnu grønnere

Et badehotel og en restaurant med fokus på god gastronomi ved vandkanten vil for mange være forbundet med luksus. Men hvordan forener man luksus med også at være bæredygtig og klimabevidst? Med en række forskellige tiltag i dagligdagen er Stella Maris på Sydfyn kommet et stort skridt nærmere at finde netop dén balance.

Gæster, der besøger Stella Maris for en getaway, et restaurantbesøg, et møde eller et bryllup med udsigt til Svendborgsund, kan fremadrettet nyde opholdet med endnu mere ro i sindet på klimaets vegne.

Stella Maris har ved årsskiftet fået papir på, at de lever op til en lang række fastsatte krav og standarder for miljøbevidsthed, som udløser en såkaldt Green Key-certificering. Green Key er en internationalt anerkendt miljøcertificering inden for turismebranchen og forpligter modtageren til en grønnere linje; alt fra energioptimering, renovering, genbrug og genanvendelse til lokalproduktion og økologi.

Sund fornuft
For direktør på Stella Maris, Lui Haas Jensen, er certificeringen et udtryk for sund fornuft og en helt naturlig tilgang til at drive hotel og restaurant i 2023:

- Stella Maris lever af den natur, vi deler med vores gæster uden for vinduet. Derfor skal vi også værne om den. For os er bæredygtighed et indbygget begreb, der gennemsyrer alle beslutninger, som træffes på tværs af virksomheden. Luksus er sjældent lig med bæredygtighed – og netop dét ønsker vi at gøre op med. Vi ønsker at skabe et åndehul for vores gæster, men uden at skabe åndenød for andre, fortæller han.

Stort og småt, nyt og gammelt
Green Key er både en miljø- og klimacertificering, der ser på virksomheden som helhed. Med i godkendelsen af Stella Maris har man derfor lagt vægt på en lang række meget forskellige tiltag, hvoraf nogle er nye og andre længe har været del af hverdagen og den daglige drift.

Blandt fokusområderne har således været:

  • Påbegyndt skifte fra gas til fjernvarme
  • Inventar renoveres frem for at købe nyt
  • Brug af lokale leverandører og producenter
  • Krav til leverandørernes bæredygtighed
  • Bæredygtig madlavning, hvor kød er et tilvalg
  • Affaldssortering og muligheden for, at gæster også kan affaldssortere
  • Mulighed for at gæsterne kan foretage miljørigtige valg på værelserne
  • Udelukkende miljøcertificerede rengøringsmidler
  • Monitorering af CO2-aftryk og forbrug fordelt på afdelinger på månedlig basis
  • Systematisk vurdering af indsatser og resultater i bæredygtighedsteam

Del af en bevægelse
Selvom den nye certificering ser godt ud på hjemmesiden, så er det for Lui Haas Jensen den bagvedliggende tanke, der er det vigtigste – og her er det ikke mindst opgaven med at hjælpe gæsterne til at reducere deres klimaaftryk, der tæller.

- Det lyder lidt langhåret at sige, at Stella Maris er del af en bevægelse, men det er sådan, vi ser det hernede. Hvis vi skal gøre en reel forskel, så skal vi gøre det både let og attraktivt for vores gæster at vælge de grønne løsninger, mens de er hos os – og gerne også efter at de er taget hjem igen, fortæller Lui Haas Jensen og fortsætter:

- Hvis vi kan være med til at vise vejen fremad, så kan vi potentielt flytte meget mere end gennem vores egne tiltag alene. På Stella Maris stræber vi efter, at vores gæster har freden og roen til at melde sig ud af verden for en stund – men altid med tanke på, at ingen kan melde sig ud af vores fælles ansvar for en bæredygtig fremtid, slutter han.