Vi elsker dyr, og det er en kæmpe oplevelse at se dem i naturen og i deres rette omgivelser. Vi kan lære meget af naturen og af dyrene. Ved at studere dem nærmere får vi respekt for dem og lærer hvordan vi beskytter dem. Men jagten på oplevelser med dyr kan være med til at skade dyrene og det område de lever i.

Spaekhugger

Det gælder dog ikke i alle tilfælde. Nogle steder kan besøgscentre være med til at finansiere beskyttelsen og sikre overlevelsen af de enkelte arter.

Men vi skal være meget opmærksomme, varsomme og sætte os ind i tingene før vi bestiller eller deltager i oplevelser, der involverer dyr.

Gode råd:

  • Det bedste råd er at holde sig væk fra særlige sårbare og belastede naturområder og områder, hvor der er truede dyrearter.
  • Følg anvisninger og råd fra lokale eksperter og myndigheder.
  • Vær meget forsigtig og hensynsfuld, når du besøger områder med dyr.
  • Undlad at støje, smid ikke affald og efterlad området, som det var da du kom. 
  • Se på dyrene, men ikke rører.
  • Undlad at besøge steder med dyr som parker og zoologiske haver, hvor I har mistanke om, at dyrene ikke behandles ordentligt. 
  • Rid heller ikke på dyr som elefanter, heste, kameler etc., hvis det ser ud til, at de bliver behandlet dårligt.
  • Køb ikke souvenirs, som elfenben, pels og tænder fra vilde dyr og undgå mad som foie gras fra tvangsfodret gæs, hajfinnesuppe eller andre udrydningstruede fisk og dyr.
  • Klag lokalt, så uhensigtsmæssig adfærd ændres hrutigst muligt. I mange områder spiller turisters mening en stor rolle, og derfor har de også mulighed for at ændre ting. Informér dit rejsebureau, dit hotel, det lokale turistkontor eller evt. en dyreværnsorganisation. 

Foto med dyr

Mange steder bliver dyr ulovligt fanget og holdt i fangenskab for at lokke turister til at tage billeder af dem. Nature Conservation har dokumenteret skadelige konsekvenser for dyrelivet og økosystemet i forbindelse med foto af dyr. Det er ulovligt, skadeligt og direkte dødeligt for dyrene. 

I nogle lande kan der betales penge for at stå med en abe, bjørn eller slange, hvor dyret er dopet med beroligende midler, som er dyrmishandling men også kan gøre dem farlige og uberegnelige.

Så undlad at få taget billede med dyr, der normalt ikke hører til i fangeskab.