hoens

Minister: ”Vi skal kunne fodre høns med madrester”

Hvorfor skal det være så besværligt at være fornuftig? Spørger Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister (V), i svar til restaurantejer, Christian F. Puglisi , der ikke må fodre høns med madrester.

”Det lyder i mine ører fornuftigt, at en restaurant vil skille sig af med kartoffelskræller, gammelt brød og rester fra madlavningen på samme måde, som man har gjort det længe på danske landbrug. Mig bekendt er høns ikke blevet syge af madrester. De bliver vel snarere store og velsmagende,” skriver ministeren, og fortsætter:

”Men det må han ikke. Og det må andre heller ikke. For flere EU-forordninger forbyder fodring af husdyr med madrester. Forbuddet skal forhindre, at sygdomme i husdyr spreder sig via madrester. Det er især vigtigt i forhold til svin, som lige nu trues af afrikansk svinepest. Den og andre sygdomme spredes netop gennem madaffald.”

Esben Lunde Larsen skriver dog, at intet tyder på, at høns er udsat på samme måde. Derfor slutter han, at det vil kræve en stor indsats i EU og internationalt at få skabt plads til de ønsker og behov, Puglisi har, men det må prøves. For det er åbenlyst fornuftigt.